Monthly Archives: November 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗ ΚΩΣΤΑΡΗ

“Αν κάτι εκμεταλλεύεται το κράτος, αυτό δεν είναι άλλο από την αδράνεια που πλέον έχει μονιμοποιηθεί ως μια φυσιολογική συνθήκη.
Σε λίγο θα είναι πια αργά, και η εξουσία με το μαγικό ραβδί της θα δίνει έλεος μόνο σε όσους γονατίζουν υποτακτικά μπροστά στην παντοδυναμία της.”
Νίκος Ρωμανός

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗ ΚΩΣΤΑΡΗ

Ο αναρχικός Ν. Ρωμανός μαζί με τους τρεις συντρόφους του Γ. Μιχαηλίδη, Α.Μπουρζούκο και Δ. Πολίτη συλλαμβάνονται την 1η Φεβρουαρίου 2013, για τη διπλή ληστεία σε τράπεζα και ταχυδρομείο στο Βελβεντό Κοζάνης, με σκοπό την ενίσχυση του πολιτικού τους αγώνα. Συλλαμβάνονται για την συνειδητή επιλογή τους να αντισταθούν στην υποδούλωση και την χειραγώγηση που μέρα με τη μέρα μας επιβάλλεται. Επιπλέον, ο Ν. Ρωμανός αναλαμβάνει την ευθύνη για την συμμετοχή του στις αντάρτικες ομάδες FAI-Φωτιές στον Ορίζοντα, FAI-Μονάδα Φωτιά στα Κάτεργα και Μαχόμενη Μειοψηφία.
Σήμερα ο Ν. Ρωμανός βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού. Την περασμένη άνοιξη έδωσε πανελλαδικές μέσα από τη φυλακή και πέρασε στο ΤΕΙ Αθήνας. Από τον Σεπτέμβρη του 2014 δικαιούται εκπαιδευτικές άδειες, οι οποίες με απόφαση του ανακριτή Νικόπουλου και του Συμβουλίου των Φυλακών δεν του χορηγούνται.
Από τη Δευτέρα 10/11 ο Ν. Ρωμανός έχει ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται. Η απεργία πείνας είναι το ύστατο μέσο αγώνα μέσα από τα τείχη, για να εκβιάσει και να διεκδικήσει από το κράτος μικρές ανάσες ελευθερίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ο ίδιος μέσα από το κείμενο του τονίζει ότι με την πράξη του δεν αποσκοπεί στη διεκδίκηση του δικαιώματος στην παιδεία, αλλά στην ελευθερία.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ηρακλή Κωστάρη, απεργό πείνας από 28/10, ο οποίος διεκδικεί κι αυτός τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται. Ο Ηρακλής Κωστάρης είναι φυλακισμένος για την συμμετοχή του στην Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη. Του αφαιρέθηκε το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες, οι οποίες του χορηγούνταν εδώ και 2,5 χρόνια, με μόνη αιτία την πολιτική του ταυτότητα.
Ο αναρχικός Νίκος Ρωμανός και ο Ηρακλής Κωστάρης είναι δύο από τους πολιτικούς κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές την στιγμή που σηματοδοτείται μία νέα εποχή για την χώρα. Μία εποχή ολοκληρωτισμού, μία εποχή γενικευμένης όξυνσης της καταστολής προς κάθε καταπιεσμένο κομμάτι της κοινωνίας που αγωνίζεται τόσο μέσα όσο και έξω από τη φυλακή.
Συγκεκριμένα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το νομοσχέδιο που προβλέπει την δημιουργία φυλακών τύπου Γ’ και τις ειδικές συνθήκες κράτησης, που αφορούν πρωτίστως τους πολιτικούς κρατούμενους και όσους φυλακισμένους κρατούν αγωνιστική στάση και επιλέγουν να μην σκύψουν το κεφάλι. Συνοπτικά φυλακές τύπου Γ’ σημαίνει:
•Απομόνωση
•Πλήρης έλεγχος και παρακολούθηση, κάμερες, ειδικά σώματα της ΕΛ.ΑΣ για την περιφρούρηση των κρατουμένων
•23 ώρες εγκλεισμού, 1 ώρα προαυλισμού
•Πλήρης στέρηση αδειών
•Απαγόρευση της φυσικής επαφής στα επισκεπτήρια και γενικότερα περιορισμός και παρεμπόδιση οποιουδήποτε είδους επικοινωνίας με τον έξω κόσμο
•Σκληρότεροι όροι αποφυλάκισης
•Θεσμοθέτηση της ρουφιανιάς και του χαφιεδισμού. Κρατούμενος ο οποίος θα δώσει πληροφορίες και θα συνεργαστεί με την αστυνομία μπορεί μέχρι και να αποφυλακιστεί.

Κι αυτά είναι μόνο λίγα απ’ όλα όσα συνθέτουν μία φυλακή μέσα στην ίδια τη φυλακή.
Με τον τρόπο αυτό το κράτος επιχειρεί να καταστείλει και να απομονώσει τους πολιτικούς κρατούμενους, τους αγωνιστές κρατούμενους και γενικά τους απείθαρχους. Ξεκινώντας από την στέρηση των δικαιωμάτων τους στο τώρα, το κράτος σκοπεύει να προχωρήσει στην προβλεπόμενη γι’ αυτούς δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας προκειμένου να μην οργανώνονται, να μην αντιστέκονται και τελικά να μην δημιουργούν “προβλήματα”.
Μέσα σ’ αυτή την ωμή επίθεση του κράτους ενάντια στους φυλακισμένους αγωνιστές η απάντηση μας είναι πως στεκόμαστε δίπλα τους και ενισχύουμε ο καθένας από μας με τον τρόπο του τον αγώνα τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο οι σύντροφοι και συγκατηγορούμενοί του ξεκινούν κυλιόμενη απεργία πείνας με πρώτο τον Γ. Μιχαηλίδη απεργό πείνας απο 17/11, ως ένδειξη αλληλεγγύης και ενίσχυσης του αγώνα του Νίκου Ρωμανού και του Ηρακλή Κωστάρη.

Οργανωνόμαστε και συμμετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες και συνελεύσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούνται γι’ αυτό το λόγο.

Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας Νίκο Ρωμανό, Ηρακλή Κωστάρη, Γιάννη Μιχαηλίδη.

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του Νίκου Ρωμανού και Ηρακλή Κωστάρη

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ναμούς
Αναρχική Συλλογικότητα από
Ελληνικό, Άνω Γλυφάδα, Αργυρούπολη

Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ’73. ΟΥΤΕ ΤΟ ’74. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ!

Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ’73. ΟΥΤΕ ΤΟ ’74. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ!

Η εξέγερση του πολυτεχνείου, παρά τις όποιες προσπάθειες να παρουσιαστεί μονάχα σαν μια φοιτητική αναταραχή, παρέμεινε χαραγμένη στη μνήμη σαν μια λαϊκή εξέγερση, μια αυθόρμητη επαναστατική ρήξη, ένας πολύμηνος κοινωνικός αγώνας, αφού οι 3-4 ημέρες του “πολυτεχνείου” είχαν μια εκτεταμένη προϊστορία. Η κατάληψη του πολυτεχνείου ξεκίνησε με μια αυθόρμητη αντίδραση του φοιτητικού κόσμου στην απόφαση του τότε υπουργού παιδείας Σιφναίου, να επιτρέψει τη διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών με μέτρα και σταθμά που θα όριζε η δικτατορία. Από την πρώτη όμως μέρα, μετεξελίχθηκε σε μια μαζική εξέγερση λαού, εκφράζοντας την αντίθεσή του προς το δικτατορικό καθεστώς. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, τραγικά και μεγαλειώδη ταυτόχρονα, είχαν σαν πρώτο και άμεσο αποτέλεσμα την ανακοπή κάθε προσπάθειας φιλελευθεροποίησης και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης του καθεστώτος, ενώ δημιούργησε σοβαρά ρήγματα μέσα στους ίδιους τους κόλπους του για να καταρρεύσει οκτώ μήνες αργότερα με τα γεγονότα της Κύπρου.

Και φτάνουμε στο σήμερα για να διαπιστώσουμε πως τίποτα δεν τελείωσε τότε. Όλα αυτά που γνωρίζαμε ως κοινωνικά κεκτημένα, καταλύονται. Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, η καταλήστεψη ταμείων, οι μειώσεις μισθών, οι επιστρατεύσεις απεργών και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι μόνο λίγα παραδείγματα που απομυθοποιούν το κράτος “πρόνοιας”. Η αστικοκοινοβουλευτική δημοκρατία δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πως λειτουργεί στο όνομα του λαού, χωρίς τον λαό. Κράτος και κεφάλαιο προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο μέσω των ΜΜΕ που με την προπαγάνδα τους, καλλιεργούν την αδιαφορία, τον κοινωνικό κανιβαλισμό, και τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Στρέφοντας τους ιδιωτικούς υπαλλήλους ενάντια στους δημόσιους, καλλιεργώντας τον ρατσισμό απέναντι στους μετανάστες ρίχνοντάς τους την ευθύνη για τα δεινά του λαού, φυτεύοντας μας τον σπόρο του “εγώ” βαθιά μέσα στα μυαλά μας και γενικά αποκρύβοντας τον αληθινό εχθρό που είναι το ίδιο το κράτος και το κεφάλαιο.

Η ψευδαίσθηση ελευθερίας που διατυμπάνιζε τόσες δεκαετίες η αστική δημοκρατία εξανεμίζεται μέσα σε λίγα χρόνια. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και μυρίζει μπαρούτι (βλ. μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις όπως ο Δεκέμβρης του ’08, Το κίνημα της Πλ. Συντάγματος, αλλά και σε γενικές απεργίες όπως αυτή της 5ης Μάη ’10 και της 12ης Φλεβάρη ’12) τον λόγο έχει η κρατική καταστολή η οποία παρουσιάζει την πιο βάρβαρη μορφή της, με επιθέσεις σωμάτων ασφαλείας σε μεγάλες απεργίες, τρομονόμους, στημένα δικαστήρια, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, φυλακές τύπου Γ, αστυνομοκρατία στις γειτονιές, κέντρα κράτησης μεταναστών, στοχοποιήσεις αγωνιστών. Τίποτα δεν τελείωσε όσο το κράτος και το κεφάλαιο υπονομεύουν τις ζωές μας. Η ανάγκη αντίστασης ενάντια σε αυτούς τους θεσμούς είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Πρέπει να καταλάβουμε πως η αντιπροσωπευτική δημοκρατία (ή φιλελεύθερη ολιγαρχία για να ακριβολογούμε) και η δικτατορία είναι δύο ξεχωριστές όψεις του ίδιου νομίσματος· της κυριαρχίας του κράτους και του κεφαλαίου. Η κοινωνία οφείλει να παλέψει με τις δικές της δυνάμεις, μακριά από οποιοδήποτε κόμμα και παράταξη, μέσα από οριζόντια σωματεία βάσης, συνελεύσεις γειτονιάς, στέκια, καταλήψεις, συλλογικότητες, αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας, ιεραρχίες και διαχωρισμούς. Για την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, την κοινωνική επανάσταση.

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ
ΠΡΟΣΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ

ναμούς
Αναρχική συλλογικότητα από:
Ελληνικό, Αργυρούπολη, Άνω Γλυφάδα

Σχετικά με το μαχαίρωμα στην Αργυρούπολη

Ύστερα από άμεση κινητοποίηση συντρόφων στην ευρύτερη περιοχή, η πληροφορία σχετικά με μαχαιρωμένο νεαρό από φασίστες στην Αργυρούπολη, δεν επιβεβαιώθηκε. Επισκεφτήκαμε το πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο και επικοινωνήσαμε για περαιτέρω πληροφορίες με την υπόλοιπη τοπική κοινωνία στην οποία ζούμε και κινούμαστε ούτως η άλλως, η οποία δεν γνώριζε το παραμικρό. Αυτοί που αναπαράγουν μη έγκυρα δημοσιεύματα και “ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες” ας είναι πιο προσεκτικοί γιατί δημιουργούν σύγχυση και εντυπώσεις πως οι φασίστες κάνουν βόλτες στις γειτονιές μας και μαχαιρώνουν κόσμο. Οι φασίστες λοιπόν, δεν κάνουν βόλτες στις γειτονιές μας, και όποτε το επιχείρησαν μας βρήκαν απέναντι τους. Αν το επιχειρήσουν ξανά θα μας είμαστε και πάλι μπροστά τους.

Αυτά τα λίγα μέχρι να υπάρχει μια έγκυρη ενημέρωση για το τι (και αν) έγινε.

ναμούς
Αναρχική Συλλογικότητα από:
Ελληνικό, Αργυρούπολη, Άνω Γλυφάδα

https://athens.indymedia.org/post/1533854/