Αποχή από τις Εκλογές

«ὅχι. Δέν ψηφίζομεν∙ ἡ Βουλή δέν εἶναι δι’ ἡμᾶς, ούτε οἱ νόμοι, τά συντάγματα, ούτε οἱ στρατοί, ούτε αἱ ἀστυνομίαι, ούτε ἡ χωροφυλακή, ούτε τά δικαστήρια, ούτε τίποτα εξ ὅσων ἀποτελοῦν τό παρόν τυραννικόν καθεστώς, ἀλλά δι’ εκείνους πού µᾶς κλέπτουν… πού µᾶς τυραννοῦν… πού µᾶς ποτίζουν καθημερινῶς δηλητήριον…»

Αναρχική Εφημερίδα Νέον Φῶς από τον Πύργο, τεύχος 17, 1899

Η ολομέτωπη και ανελέητη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου απέναντι στα εκμεταλλευόμενα στρώματα της κοινωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αυτή τη συγκυρία, προκύπτει ως αναγκαιότητα για τα αφεντικά η εκτροπή και εκτόνωση της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής καθώς και η ανανέωση και η θεσμική νομιμοποίηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Γι’ αυτούς τους λόγους, και στην ευρύτερη προσπάθειά τους να καταστείλουν τις κοινωνικές αντιστάσεις και να θέσουν αναχώματα στην οποιαδήποτε κινηματική ανάπτυξη (έχοντας μάλιστα εξαντλήσει, σε αυτή την κατεύθυνση, μια σειρά από εφεδρείες, όπως την περιφρούρηση της βουλής από το ΚΚΕ στις 20 Οκτώβρη, και τη διακομματική κυβέρνηση Παπαδήμου) τα αφεντικά παίζουν τώρα το χαρτί των εθνικών εκλογών. Παράλληλα, μέσω των ΜΜΕ, κλιμακώνουν την εκστρατεία εκφοβισμού της κοινωνίας, διαχέοντας την τρομοϋστερία, τον πανικό και την ξενοφοβία προβάλλοντας μια σειρά προσεκτικά επιλεγμένων θεμάτων (όπως την εγκληματικότητα, το μεταναστευτικό, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τη δίωξη και διαπόμπευση των οροθετικών). Από την άλλη, μέσω του πολιτικού τους προσωπικού θέτουν ως κεντρικά πολιτικά ζητήματα μια σειρά από ψευτοδιλήμματα και τις αντίστοιχες συνέπειές τους, όπως «ευρώ-δραχμή», «Ε.Ε.-έξω από την Ε.Ε.», «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Μοναδικός σκοπός τέτοιων κινήσεων από το μέρος του συστήματος είναι να εκβιαστεί η μαζική συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές και να ανανεωθεί έτσι η χαμένη αξιοπιστία του, ως εγγυητή της «σταθερότητας», της «ασφάλειας», της «ανάπτυξης» και της «ευμάρειας».

Τόσο τώρα, σε ένα τέτοιο φορτισμένο κοινωνικό κλίμα, όσο και διαχρονικά, οι εκλογές στην αστική δημοκρατία πλασάρονται από τους καπιταλιστές ως μονόδρομος για τους εκμεταλλευόμενους και τους κοινωνικά αδύναμους για οποιαδήποτε πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Επιπλέον, καλλιεργείται η ψευδαίσθηση της διαταξικής συμμετοχής στη διαχείριση ενός συστήματος που εξ’ ορισμού έχει ως μοναδικό σκοπό τη διατήρηση της κυριαρχίας της αστικής τάξης, την εξυπηρέτηση των συγκυριακών αλλά και μακροπρόθεσμων συμφερόντων της και τη συντήρηση του κράτους ως μηχανισμού αναπαραγωγής την ταξική διαίρεση της κοινωνίας και επιβολής της κοινωνικής ειρήνης. Από αυτό, προκύπτει ότι η λύση της «αντισυστημικής ψήφου» είναι αντιφατική από μόνη της· οι αυταπάτες για ριζοσπαστική/επαναστατική πολιτική δια της κοινοβουλευτικής οδού είναι οι αυταπάτες για έναν καπιταλισμό με «ανθρώπινο πρόσωπο». Αυταπάτες που έχουν διαψευστεί ιστορικά και το μόνο αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν είναι κάποιες πρόσκαιρες μικροβελτιώσεις. Βασικά λειτουργούν ως ένα ακόμη ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των εκμεταλλευόμενων.

Δε διαπραγματευόμαστε με ποιους όρους, με ποιους τοποτηρητές και με ποιο νόμισμα θα συνεχίσουν οι καπιταλιστές να μας απομυζούν στο διηνεκές. Για εμάς, απέναντι στην επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου και στα ψευτοδιλήμματα που θέτει η κυριαρχία, μόνη λύση είναι η κοινωνική επανάσταση για την ανατροπή αυτού του συστήματος και την αντικατάστασή του με ένα νέο, βασισμένο στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινοκτημοσύνης. Επιπλέον, ένας ακόμα λόγος που απορρίπτουμε την οποιαδήποτε συμμετοχή στις αστικές εκλογές είναι ότι ως αναρχικοί απαξιώνουμε τη λογική που βάζει σε προτεραιότητα τον πολιτικό αγώνα έναντι του κοινωνικού, τη λογική της διαμόρφωσης καταστάσεων πρώτα στο πολιτικό σκηνικό, με σκοπό αυτό ύστερα να επιφέρει κοινωνικές αλλαγές και κατακτήσεις. Αντίθετα, θεωρούμε ότι η ανάπτυξη της κοινωνικής και ταξικής πάλης είναι το βασικό επίδικο. Η συνολικοποίησή της, μέσω του προτάγματος της κοινωνικής επανάστασης, είναι αυτή που μπορεί να μετασχηματίσει τις κοινωνικές σχέσεις και να οδηγήσει στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αφεντικά και δούλους, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Προτάσσουμε την αποχή από τις εκλογές της αστικής δημοκρατίας. Απορρίπτοντας την ανεύθυνη οδό της ανάθεσης των ζωών μας στους «ειδικούς επί της πολιτικής και του συνδικαλισμού», οργανωνόμαστε αδιαμεσολάβητα και προτείνουμε την οργάνωση σε κοινωνική και ταξική βάση, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές. Η δημιουργία, η ανάπτυξη και η μαζικοποίηση τέτοιων δομών συνιστά τη βάση της κοινωνικής επανάστασης, και είναι η μόνη πραγματική λύση απέναντι στα σχέδια των καπιταλιστών.

 

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο σε μορφή pdf:

https://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/antieklogiko_pdf.pdf

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε το κείμενο μεταφρασμένο στα ισπανικά:

http://verba-volant.info/es/abstencion-de-las-elecciones/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *